20.06.2024

Regionalna energetska agencija Kvarner na radionici posvećenoj vodiku u maritimnom sektoru

Dana 20. lipnja 2024. godine u Monfalconeu je održana radionica „Challenges and Opportunities from Hydrogen for Cross-Border Maritime Mobility“. Riječ je o radionici koju je organizirao klaster za maritimne tehnologije Friuli-Venezia Giulia, u okviru projekta TransH2.

Ovaj projekt provodi se od veljače 2024. godine, sufinanciran je kroz Program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska (INTERREG VI A Italy-Croatia 2021-2027.), a cilj mu je unaprijediti održivu prekograničnu pomorsku mobilnost kroz razvoj i demonstraciju inovativnih rješenja za primjenu goriva bez štetnih emisija u prekograničnim i regionalnim pomorskim rutama. Spomenuta rješenja bit će prezentirana lučkim upravama, prijevoznicima i drugim dionicima u cijelom programskom području Hrvatske i Italije.

Radionica u Monfalconeu okupila je velik broj izlagača i sudionika iz više europskih zemalja, a u programu je bilo moguće sudjelovati i online. Program je bio fokusiran na izazove i mogućnosti koje u pomorskom sektoru donosi korištenje vodika kao alternative tradicionalnim fosilnim gorivima.

Vedran Krušvar, djelatnik Regionalne energetske agencije Kvarner, aktivno je sudjelovao u prvoj sesiji radionice koja se bavila preduvjetima za uspješnu tranziciju pomorskog sektora na korištenje vodika kao pogonskog goriva, točnije politikama, razvojnim strategijama i investicijama. U okviru ove sesije održao je izlaganje o ključnim hrvatskim strateškim dokumentima koji promišljaju uvođenje vodika u sektor prometa, s naglaskom na pomorski transport. Druga sesija odnosila se na tehničke i operativne izazove koji su povezani s uvođenjem vodika u pomorski sektor.

Radionica je uspješno provedena uz sudjelovanje predstavnika dionika iz privatnog i javnog sektora koji djeluju u maritimnom sektoru ili svojim angažmanom promiču dekarbonizaciju  energetskog sustava.