21.11.2019

Javni poziv za sufinanciranje korištenja OIE u turizmu - za iznajmljivače i OPG-ove

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je 20. studenog 2019. godine u Narodnim novinama i na svojim mrežnim stranicama objavio Javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije (fotonaponskih sustava - FNE) u turizmu fizičkim osobama – registriranim iznajmljivačima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG).

Iznajmljivačima i OPG-ovima je na raspolaganju 18 milijuna kuna za projekte ugradnje fotonaponskih sustava. Ovisno o lokaciji nekretnine, moći će se dobiti 40, 60 ili 80% bespovratnih sredstava, odnosno do 70.000 kuna za iznajmljivače te do 200.000 kuna za OPG-ove.

Na jučer objavljeni Javni poziv, zainteresirani mogu preporučeno poštom ili na prijamni ured Fonda dostaviti jedan zahtjev za sufinanciranje nove fotonaponske elektrane (FNE). Uz to, Fond sufinancira i stručni nadzor nad provedbom projekta, uz uvjet da su svi troškovi nastali nakon objave poziva.

Kako kažu iz Fonda, turisti sve više traže smještaj i usluge koje vode računa o održivom korištenju prirodnih resursa te je ovo, uz sve ekološke benefite, jedna od mogućnosti da iznajmljivači svoju ponudu prilagode uvjetima tržišta.

Javni poziv

Prijavni obrazac

Imenik ovlaštenih inženjera elektrotehnike