04.06.2021

Objavljen Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila

Sukladno najavama, dana 2. lipnja Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila (EnU-4/21). Prijave se zaprimaju od 10. lipnja, a sva dokumentacija dostupna je na mrežnim stranicama Fonda.

Energetski učinkovitim vozilima čija se kupnja potiče u sklopu provedbe Poziva smatraju se:
  • vozila kategorija L1, L2, L3, L4, L5, L6, L7 na električni pogon,
  • vozila kategorije M1 na električni, plug-in hibridni pogon ili pogon na vodik,
  • vozila kategorija M2, M3, N1, N2, N3 na električni, plug-in hibridni pogon, pogon na stlačeni prirodni plin (SPP), ukapljeni prirodni plin (UPP) ili na vodik,
Poziv traje do isteka kalendarske godine ili do iskorištenja sredstava, ovisno o tome koji uvjet prije nastupi.
 
 

Nadopuna (24.6.2021.):

Dana 2. lipnja 2021. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila (EnU-4/21), a prijave su se zaprimale od 10. lipnja.
Građani i tvrtke su u manje od 8 sati rezervirali sva dostupna sredstva te je Javni poziv bio privremeno zatvoren do 24. lipnja, kada je nastavljeno zaprimanje prijava. Naime, korisnici kojima su prodajna mjesta rezervirala poticaje, imali su rok od 8 dana za uplatu obveznog minimalnog predujma. U tih je 8 dana predujam uplaćen za 1.910 od prijavljenih 1.950 vozila, čime je od ukupnog budžeta od 90 milijuna kuna dostupno ostalo oko 1.8 milijuna kuna.
U periodu od oko sat vremena, koliko je trajao poziv, zaprimljeno je još 32 zahtjeva za sufinanciranje 33 vozila te je Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila za građane i tvrtke dana 24.6.2021. godine trajno zatvoren čime je iskorišten ukupni budžet od 90 milijuna kuna.

S obzirom da je ovakav model sufinanciranja zbog Zakona o javnoj nabavi isključio mogućnost prijave javnog sektora, uskoro je planirana objava posebnog Javnog poziva vrijednog 15 milijuna kuna, a na koji će se korisnici prijavljivati putem Fondovog sustava za e-prijavu.