23.07.2019

Zatvoren Javni poziv FZOEU za sufinanciranje sustava za korištenje OIE u obiteljskim kućama

Dana 17. srpnja 2019. u 16 sati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zatvorio je Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama objavljen 26. lipnja, a koji je trebao biti otvoren do kraja kalendarske godine ili do iskorištenja sredstava.

„Građani su pokazali veliki interes da u svojim kućanstvima počnu koristiti obnovljive izvore energije pa je tako na ovaj javni poziv u relativno kratkom roku pristiglo gotovo 700 zahtjeva.“ rekao je povodom zatvaranja poziva direktor Fonda Dubravko Ponoš. Pristigle prijave će se obrađivati prema redu zaprimanja, a sredstva će se odobriti svima onima koji imaju potpunu dokumentaciju te su njihove prijave u okviru raspoloživog budžeta od 11 milijuna kuna. Građani će odobrena bespovratna sredstva iskoristiti za nabavu raznih sustava za korištenje obnovljivih izvora energije poput kotlova na biomasu, dizalica topline te sunčanih toplinskih kolektora za zagrijavanje vode. 

Kako ističu u Fondu, u planu je ove jeseni slične pozive objaviti za fotonaponske elektrane na obiteljskim kućama, ali i u turističkom sektoru kod privatnih iznajmljivača i OPG-ova.