14.10.2019

Energetski dani 2019

I ove godine, od 14.-18. listopada, Regionalna energetska agencija Kvarner nizom događanja obilježava Energetske dane Primorsko-goranske županije koji ove godine radi izbora tema nose predznak "smart".

U kontekstu sve veće prisutnosti koncepta „pametnih gradova“ („Smart Cities“), gradova koji koriste postojeće i napredne tehnologije kako bi pokušali promijeniti načine na koje živimo, putujemo, radimo i koristimo svoje slobodno vrijeme u gradovima, razvija se i pojam „pametne energetike“, odnosno pametnih energetskih rješenja za održivi razvoj.

Dana 16. listopada, u suradnji s Centrom za podršku pametnim i održivim gradovima Sveučilišta u Rijeci, za učenike Prve riječke hrvatske gimnazije bit će održana interaktivna radionica na temu pametnih energetskih rješanja za razvoj lokalnih zajednica.

Sljedeći dan, 17. listopada, u suradnji s Tehničkim fakultetom Sveučilišta u Rijeci bit će održan niz izlaganja namijenjenih studentima, a s ciljem promocije različitih rješenja iz područja razvoja pametnih i samoodrživih otoka, pametnih energetski učinkovitih zgrada te održivog upravljanje lučkim prometom i zelenom mobilnošću.

Kao popratna aktivnost, na riječkom će lukobranu putem informativnih panoa biti predstavljene mjere riječkog Plana za nisko-ugljični transport i mobilnost (Low Carbon Transport and Mobility Plan – LCTP) koji smo u okviru europskog projekta LOCATIONS izradili s Lučkom upravom Rijeka.

U realizaciji programa sudjelovat će predstavnici Primorsko-goranske županije, Regionalne energetske agencije Kvarner, Sveučilišta u Rijeci, Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije, SMART RI CEKOM-a i Tehničkog fakulteta u Rijeci.

Prilog:
Program Energetskih dana 2019