21.05.2013

EU projekt EMILIE započeo s provedbom

 

U AREA Science Park u Trstu, Italija, 16. i 17. travnja održan je prvi dvodnevni sastanak s projektnim partnerima, čime je započela provedba EU projekta EMILIE (Enhancing Mediterranean Initiatives Leading SMEs to innovation in building energy efficiency technologies). Projekt se provodi u sklopu MED programskog okvira.

Ključne riječi: energetska učinkovitost u sektoru zgradarstva.

Cilj: rekonstrukcija, inovacija i inovativna rješenja kako bi se povećala energetska učinkovitost postojećih zgrada.

Cilj projekta je podržati rast potencijala i kapaciteta za inovacijama malih i srednjih poduzeća u području energetske učinkovitosti u zgradama tercijarnog sektora na transnacionalnoj razini,  kako bi se doprinijelo porastu konkurentnosti i zapošljavanja na Mediteranskom području, odnosno, s jedne strane, podržavaju se inovacije kroz identificiranje, testiranje i diseminaciju novih proizvoda i tehnologija, te s druge strane, razvoj aktivnosti kao potpora malim i srednjim poduzećima.

U sklopu projekta, organizirat će se tehničke radionice u kojima će se predstavljati nove tehnologije koje su utvrđene na europskoj i  globalnoj razini, zatim koje su testirane u regionalnim i lokalnim upravama koje su zadužene za upravljanje javnim zgradama.

Projekt EMILIE predviđa izgradnju pilot postrojenja na području svakog projektnog partnera, koji će biti pokazni primjer korištenja sunčeve energije za hlađenje, što je izuzetno korisno u ljetnim mjesecima kada su izraženi kako potreba za hlađenjem prostora tako i raspoloživost sunčeve energije.

Projekt EMILIE je nastavak strateškog projekta MARIE - Mediterranean Building Rethinking For Energy Efficiency Improvement, sufinanciran od strane MED programa, koji predstavlja odgovor na potražnju za pobošljanjem energetske učinkovitosti u sektoru zgradarstva Mediteranskog područja, a s posebnim naglaskom na privatne tvrtke koje rade u sektoru zgradarstva.

Projekt EMILIE uključuje pet država (Španjolsku, Francusku, Sloveniju, Hrvatsku i Italiju), i šest parnera: AREA Science Park (koordinator), Italija; IAT (Andaluzijski institut tehnologije), Španjolska; CIRCE – Centar za istraživanje resursa i potrošnju energije – Zaragoza, Španjolska; Energetski klaster Capenergies, Francuska; Institut Jožef Štefan, Slovenija; Regionalna energetska agencija Kvarner, Hrvatska. Pridruženi partneri projekta su: Regija Piemonte, Regija Friuli Venezia Giulia, Regija Basilicata, CONFAPI-konfederacija malih i srednjih poduzeća; Ministarstvo prostornog uređenja i održivog razvoja Katalonije, Energetska agencija Andalusije, Andalusijska Udruga promicatelja i proizvođača obnovljivih izvora energije; Regija PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur), Francuska gospodarska komora i Komora za trgovinu i industriju Slovenije.Privici:
Objava za medije_Kick off sastanak projekta FIESTA