24.08.2021

MRRFEU: Za razvoj otoka u idućih pet godina izdvojit ćemo 7,8 milijardi kuna

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak najavila je 20.kolovoza da će se izdvojiti 7,8 milijardi kuna za razvoj hrvatskih otoka do 2027. godine.

“Nacionalni plan razvoja hrvatskih otoka dat će širinu za ulaganja, a mi smo mjere koje su u njemu prepoznate procijenili na iznos od 7,8 milijardi kuna. No, taj iznos nije konačan jer se očekuje doprinos ostalih ministarstava za dodatna ulaganja, prvenstveno u vezi sredstava koja imamo na raspolaganju u EU-ovim fondovima do 2027. godine,” rekla je Tramišak novinarima.

Tramišak je uručila sedam ugovora vrijednih više od 22 milijuna kuna kao pomoć iz državnog proračuna za sufinanciranje projekta iz fondova EU-a. Ukupna je vrijednost tih sedam projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji 223 milijuna kuna, a da sada su sufinancirani sa 140 milijuna kuna iz EU-ovih fondova. “Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je potpisano ugovora vrijednih 6,7 milijardi kuna, a današnji ugovori dio su velikog paketa sredstava koja su došla na područje županije,” kazala je Tramišak.Iz Splita je otputovala na Hvar gdje će uručiti ugovore vrijedne četiri milijuna kuna i predstaviti Registar otoka i Nacionalni plan razvoja otoka.

Iz Fonda za sufinanciranje europskih projekata do 2023. godine, kad je krajnji rok za realizaciju projekata iz razdoblja od 2014. do 2020., trebalo bi biti sufinancirano 550 projekata na svim otocima s oko milijardu i 190 milijuna kuna.


Izvor: slobodnadalmacija.hr
Foto: kvarnerski.com