03.11.2023

Press konferencija uz početak energetske obnove Guvernerove palače u RijeciDana 2. studenog 2023. godine, Župan Zlatko Komadina sa suradnicima najavio je početak provedbe projekta energetske obnove Guvernerove palače u Rijeci, projekta vrijednog više od 3.5 milijuna eura, koji se u 100 postotnom iznosu financira iz Mehanizma za oporavak i otpornost EU-a.

Na konferenciji za medije sudjelovali su i ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Tamara Mataija, pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, v.d. ravnatelja REA Kvarner Sanjin Vranković i viši stručni suradnik za pripremu i provedbu strateških i razvojnih dokumenata i programa Regionalne razvojne agencije Prigoda Srđan Kerčević.

„Ovaj projekt dokaz je da Županija brine o svojoj imovini, odnosno institucijama. Povrh odobrenih sredstava, osigurat ćemo i dodatnih milijun eura, između ostalog, za premještanje i adekvatnu pohranu muzejske građe i dislociranih ureda“, rekao je župan Komadina dodavši da se za tu namjenu razmatra i bivši prostor Muzeja Grada Rijeke o čemu se vode razgovori s Gradom.

Podsjetio je da je Županija svojevremeno financirala i uređenje fasade Guvernerove palače, obnovu krovišta te hortikulturno uređenje okoliša te pokrenula obnovu povijesnih fontana. Naime, u tijeku je restauracija zapadne fontane u perivoju palače dok je istočna fontana stavljena u funkciju u srpnju ove godine. Ukupna vrijednost radova iznosi gotovo 115.000 eura za što je u proračunu Primorsko-goranske županije osigurano 100.000 eura dok će se ostatak sufinancirati iz sredstava Ministarstvo kulture i medija, Grada Rijeke te vlastitih prihoda.

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Tamara Mataija navela je da će projekt energetske obnove trajati 31 mjesec, do svibnja 2026. godine, a do kraja ove godine predstoji ažuriranje projektne dokumentacije i pripreme za preseljenje.

„Sami građevinski radovi trebali bi početi na jesen iduće godine. Prvenstveno se radi na uvođenju novog sustava grijanja i hlađenje radi čega je potrebno provođenje novih instalacija koje će se izvesti u podovima. Kako bi se to napravilo, potrebno je građu preseliti na drugu lokaciju kako se ne bi ugrozila za vrijeme radova. Također će se raditi izolacija krovišta, novi protupožarni sprinkler sustav, unutarnja stolarija te kao horizontalna mjera, što je nama doista važno, uvest će se dizalo za posjetitelje od prizemlja do 2. kata te LED rasvjeta i solarni paneli za proizvodnju vlastite električne energije kao i sustav za proizvodnju potrošne tople vode“.

Time će se primarna potrošnja električne energije smanjit za gotovo 70 posto, a emisije CO2 za gotovo 80 posto, dodao je Sanjin Vranković, v.d. ravnatelja Regionalne energetske agencije Kvarner. Pritom je istaknuo i da će završetkom obnove ovaj povijesni objekt, ujedno među prvim zaštićenim spomenicima kulture u PGŽ koji se energetski obnavlja, praktički biti objekt nulte potrošnje električne energije.

Energetska obnova prva je faza projekta cjelovite obnove Guvernerove palače i Nugentove kuće koji je koncipiran još 2019. godine u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a čija se vrijednost procjenjuje na 15 milijuna eura, pojasnila je resorna pročelnica Šišić.

„Veseli nas da projekt kreće, i da počinjemo s energetskom obnovom u nadi da će se preostalih 15 milijuna eura isto tako osigurati iz EU fondova, kako bi za nekoliko godina naša Guvernerova palača zasjala u punom sjaju i izvana i iznutra“, zaključila je.

Ispred RRA Prigoda, koja je, kao i REA Kvarner, pružila potporu Muzeju u pripremi projekta, Srđan Kerčević je naveo da je Guvernerova palača simbol grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, a njezinom obnovom, zgrada će biti pristupačna za osobe s invaliditetom, ali i ugodna za boravak turista, djelatnika i posjetitelja.

IZVOR: www.pgz.hr