03.07.2017

Projekt SIMPLA: održana trodnevna edukacija "Koordinirano planiranje energetike i mobilnosti"Nakon objavljenog Javnog poziva za odabir polaznika edukacije u okviru H2020 projekta "SIMPLA - Održivo i integrirano multisektorsko planiranje" koja je bila namijenjena službenicima lokalnih samouprava, uvjete su zadovoljili sljedeći gradovi: Rijeka, Pula, Poreč, Pazin, Varaždin, Čakovec, Ludbreg, Križevci, Osijek, Zadar, Split i Dubrovnik. Njihovi su predstavnici sudjelovali na edukaciji "Koordinirano planiranje energetike i mobilnosti" koja se održavala od 28. do 30. lipnja u Rijeci.

Prvi dan edukacije uvodnu prezentaciju održala je Sanda Hunjak, djelatnica Regionalne energetske agencije Kvarner. Polaznike edukacije upoznala je sa sadržajem projekta SIMPLA, a u nastavku je ista izlagačica održala predavanje kojim je predstavila koncept Akcijskog plana energetski održivog razvitka (SEAP) - ključni dokument kojeg bi trebale donijeti jedinice lokalne samouprave s ciljem smanjenja emisije CO2 do 2020. godine, u skladu s prijedlogom Europske energetske politike iz 2007. Istog je dana Duško Radulović iz poduzeća Sensum d.o.o. sudionike uveo u problematiku Planova održive mobilnosti (SUMP): dugoročnih strateških planova koji se donose s ciljem pružanja prikladnog odgovora na potrebe prometa i mobilnosti, a jamče tehničku, ekonomsku i ekološku opravdanost te održivost svih predloženih mjera.

Drugi dan edukacije izlagači mr. sc. Ivica Perica, direktor tvrtke UMiUM, te Igor Majstorović i Željko Stepan, inženjeri građevinarstva s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, vodili su prezentaciju o Planovima održive urbane mobilnosti koja je kombinirana s interaktivnim sesijama unutar kojih su polaznici edukacije potaknuti na sudjelovanje te iznošenje svojih zaključaka o sličnostima i razlikama između planova SEAP i SUMP.

Posljednji dan edukacije nastavljeno je s interaktivnim edukativnim pristupom sudionicima s ciljem osposobljavanja polaznika za usklađivanje planova SEAP i SUMP u okviru njihovih jedinica lokalne samouprave: polaznici su podijeljeni u tri grupe rješavali problem energetike i mobilnosti na zadanom im primjeru grada.


Time je zaključen prvi dio edukacije koja će svoj nastavak dobiti od 13. do 15. rujna 2017. godine u Energetskom centru Bračak u Zaboku, gdje će polaznici dovršiti svoje osposobljavanje.