09.05.2013

Prvi autobusi na plin u Rijeci

U Rijeku stižu prvi autobusi »Autotroleja« pogonjeni stlačenim prirodnim plinom, koji predstavljaju napredak u riječkom javnom gradskom prijevozu u ekološkom i ekonomskom smislu. Naime, ovi autobusi znatno manje zagađuju okoliš od klasičnih gradskih autobusa pogonjenih diesel gorivom, a zbog jeftinijeg goriva znatno su ekonomičniji u eksploataciji. Procjenjuje se da će njihovom eksploatacijom »Autotrolej« samo na gorivu uštedjeti oko milijun kuna godišnje, pod uvjetom da omjer cijena diesela i prirodnog plina ostane sličan sadašnjem.

Kapacitet prijevoza je 90 putnika, a svi autobusi su opremljeni klimatizacijom i rampom za ulaz i izlaz invalida. Ujedno, to su prvi autobusi »Autotroleja« opremljeni šeststupanjskim automatskim mjenjačem, čiji se rad može programirati sukladno topografiji linije što će rezultirati dodatnim uštedama goriva. Punionica za opskrbu autobusa prirodnim plinom nalazi se u ulici Milutina Barača, a investitor je gradsko komunalno poduzeće Energo d.o.o.

Autobusi bi od idućeg tjedna trebali početi prometovati riječkim ulicama, za što se uvodi nova, takozvana Zelena linija. Riječ je o kružnoj liniji koja će povezivati sve važnije punktove u centru grada. Održavat će se isključivo autobusima na plin što znači manju emisiju štetnih plinova i manje buke u centru grada, a time i veću kvalitetu života. Osim na zelenoj, autobusi će, prema potrebi, prometovati i na ostalim gradskim linijama.