17.01.2019

S novom 2019. godinom u novi europski projekt!


Regionalnoj energetskoj agenciji Kvarner odobren je novi projekt u okviru programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Riječ je o projektu INSULAE - Maximizing the impact of innovative energy approaches in the EU islands, prijavljenom na proljeće 2018. na natječaj H2020-LC-SC3-2018-2019-2020 – Izgradnja budućnosti koja je niskougljična i otporna na klimatske promjene: Sigurna, čista i učinkovita energija.

Projekt INSULAE uključuje 27 partnera i ukupni proračun veći od 12 milijuna eura, a fokusiran je na dekarbonizaciju otoka koja je ključna kako za postizanje klimatsko-energetskih ciljeva, tako i za bolju kvalitetu života na otocima.

Projektne aktivnosti bit će usmjerene na otoke Unije (Hrvatska), Bornholm (Danska) i Madeira (Portugal), a rezultati tamo provedenih pilot aktivnosti bit će korišteni za transfer znanja i izradu akcijskih planova otoka Menorca (Španjolska), Norderney (Njemačka), Psara (Grčka) i Bonaire (Nizozemski Antili).

Koordinator četverogodišnjeg projekta je CIRCE - istraživački centar za energetske resurse i potrošnju (Španjolska), a hrvatski partneri na projektu, uz našu Ustanovu, su i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu te tvrtke Ericsson NT i Vodoopskrba i odvodnja Cres-Lošinj.

Regionalna energetska agencija Kvarner već duže vrijeme aktivno radi na temama održivog razvoja otoka te promicanju izgradnje pametnih energetskih sustava na otocima. Kvalitetno realiziran pilot projekt na otoku Unije moći će poslužiti kao model razvoja niza sličnih malih otočnih zajednica na Jadranu i doprinijeti ne samo opstanku života na njima, već i daljnjeg razvoja i napretka.