15.05.2017

Sastanak partnera u H2020 projektu SIMPLA u VarniPredstavnici REA-e Kvarner, Primorsko-goranske i Istarske županije sudjelovali su 10. i 11. svibnja 2017. godine u Varni na III. sastanku projektnih partnera u okviru projekta SIMPLA - "Održivo i integrirano multisektorsko planiranje" koji je održan u organizaciji Saveza lokalnih vlasti bugarske obale Crnog mora.

Projekt SIMPLA provodi se u okviru Programa Horizon 2020 čija je svrha doprinijeti ostvarivanju ciljeva iz strateških dokumenata Europske unije vezanih uz istraživanje, tehnologijski razvoj i inovacije te stvaranje jedinstvenog Europskog istraživačkog prostora.

Smisao ovog Programa je razvoj rješenja i odgovora na gospodarsku krizu, investiranje u poslove budućnosti i razvoj te jačanje globalne pozicije EU u istraživanjima, inovacijama i novim tehnologijama.

U tom smislu, razvijen je projekt SIMPLA kako bi se ojačali kapaciteti javnih vlasti u pripremi i provođenju energetskih politika i mjera kao jednog od društvenih izazova definiranih u programu Horizon 2020, a koji se odnosi na sigurnu, čistu i učinkovitu energiju.

Projektom SIMPLA nastoji se ojačati kapacitet javne uprave u području planiranja i provedbe energetski učinkovitih politika i mjera, uz pronalaženje odgovarajućih načina financiranja.

Jačanju kapaciteta javne uprave se namjerava doprinijeti stvaranjem preduvjeta za što bolju integraciju Akcijskih planova energetski održivog razvitka i Planova održive urbane mobilnosti.

U projektu SIMPLA sudjeluje 16 projektnih partnera iz šest europskih država, pri čemu je  vodeći parter Znanstveno-tehnološki park AREA iz Trsta, a projektno partnerstvo okuplja energetske agencije, jedinice regionalne samouprave te istraživačke organizacije iz Italije, Austrije, Španjolske, Bugarske, Rumunjske i Hrvatske.Privici:
Objava za medije 3. sastanak projekta SIMPLA