14.08.2014

SUFINANCIRANJE ENERGETSKE OBNOVE OBITELJSKIH KUĆA U PGŽ

Prema podatcima koje je 7. kolovoza 2014. objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koji su vidljivi u priloženom dokumentu, najveći broj lokalnih jedinica kojima su odobrena sredstva za sufinanciranje programa energetske obnove obiteljskih kuća čine upravo gradovi i općine Primorsko-goranske županije.

Subvencije građanima dodjeljuju se putem natječaja koje ove godine objavljuju gradovi i općine, i to za subvencioniranje projekata poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama (ugradnju solarnih kolektora, peći na pelete i dr.), te za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća (povećanje toplinske zaštite ovojnice obiteljske kuće, zamjene vanjske stolarije i sl.).

Građani, prilikom prijave na natječaj grada ili općine na čijem se području nalazi njihova obiteljska kuća, prilažu potrebnu dokumentaciju, poput preslike osobnih iskaznica ukućana, vlasničkog lista, uporabne, građevinske dozvole ili neke druge isprave koja dokazuje legalnost kuće, zatim suglasnosti suvlasnika, te projektantskog troškovnika, odnosno ponude proizvođača ili dobavljača radova.

Sve informacije o natječajima građani mogu dobiti direktno u gradovima i općinama koje provode natječaje te kojima ujedno i dostavljaju svoje prijave. Primorsko-goranska županija i Regionalna energetska agencija Kvarner također sudjeluju u provedbi navedenih natječaja, i to na razini tehničke i administrativne podrške jedinicama lokalne samouprave.

Iz Fonda najavljuju kako će s ovakvim programom nastaviti i narednim godinama, čime se što većem broju kućanstava želi omogućiti dobivanje subvencija te tako potaknuti energetska obnova obiteljskih kuća na razini cijele države.Privici:
FZOEU_Popis JLP(R)S kojima su odobrena sredstva i datumi objave natječaja za građanstvo (07 08 2014)
FZOEU_Objava za medije