30.03.2016

Svečano potpisivanje sporazuma o suradnji u okviru projekta e-ŽupanijaDirektor Regionalne energetske agencije REA Kvarner Darko Jardas,  župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, potpisali su u utorak 30. ožujka u sjedištu Primorsko-goranske županije, Sporazum o suradnji na planiranju i izvođenju projekta izgradnje otvorene širokopojasne pristupne elektroničke komunikacijske mreže na području grada Rijeke i PGŽ.
 
Potpisivanju su također prisustvovali  zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić, pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan, v.d. pročelnika Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić, te voditelj projekta e-Županija Vanja Smokvina.
 
Potpisivanje Sporazuma dio je treće faze provedbe projekta e-Županija kojem je cilj preobraziti Primorsko-goransku županiju u suvremenu, regionalnu elektroničku upravu te povećati regionalnu konkurentnost i osigurati uključenje svih građana njenih građana u informacijsko društvo. Predmet Sporazuma je suradnja na planiranju i izvođenju projekta izgradnje otvorene širokopojasne pristupne elektroničke komunikacijske mreže na području Grada Rijeke. 
 
Direktor Jardas naglasio je međutim da je svjetlovodna mreža samo infrastruktura, te da Grad Rijeku prvenstveno vidi kao "motor koji će sudjelovati u izradi servisa koji će se koristiti tom infrastrukturom". Posebno je pohvalio dobru komunikaciju s komunalnim društvima u Gradu Rijeci, a što je važno za predviđanje mogućnosti polaganja svjetlovodne mreže prilikom svih infrastrukturnih zahvata, čime se smanjuje trošak investicije. "Ono što je također važno naglasiti jest da smo na marginama ovoga projekta uspjeli na nacionalnoj razini potaknuti niz važnih pitanja kao što su problem služnosti i katastra vodova", istaknuo je Jardas pojasnivši da je u ovome trenutku uznapredovala i suradnja sa Svjetskom bankom na izradi i pripremi dokumenta o izvedivosti projekta te modela financijske analize na temelju kojih će se definirati koje će se projektne aktivnosti moći financirati EU sredstvima.