16.04.2021

H2020 InNoPlastic - Uklanjanje plastičnog otpada iz mora i otokaU fokusu Regionalne agencije Kvarner već su dulje vrijeme otoci, odnosno njihova samoodrživost, poglavito ona energetska. Ne treba posebno naglašavati vezu između samoodrživosti i očuvanja prirodnih ekosustava – kopnenih, otočnih, morskih, stoga nam je drago da se u našoj regiji provode projekti čiji je cilj uklanjanje plastike iz vodenog okoliša.

InNoPlastic je istraživački i inovacijski projekt EU H2020 koji kombinira ultrazvučne metodologije s drugim inovativnim rješenjima kako bi se borio s ogromnim količinama plastike u okolišu i omogućio lakše uklanjanje iz mora i oceana širom svijeta.

Projekt radi na tri različite tehnologije i svaka cilja na različite tipove plastičnog otpada koji završava u različitim tipovima okoliša. Tehnologije čišćenja testirat će se u različitim okruženjima, od insdustrijskih mjesta u Nizozemskoj do prirodnih uvala i plaža na Krku (Hrvatska), Veneciji (Italija), Sint Maarteen (dio Nizozemskog kraljevstva) i ušću Temze (Velika Britanija). Planira se očistiti 90% plastičnog otpada na ovim mjestima uz stvaranje dugoročnog pozitivnog učinka na ekosustav. Na kraju, prikupljena plastika će se reciklirati u nove proizvode te se na taj način daje vrijednost otpadu i podržava cirkularna ekonomija.

Konzorcij projekta InNoPlastic sastoji se od 17 partnera iz 10 različitih zemalja uključujući 2 istraživačke organizacije, 2 vladine organizacije, 4 industrije, 2 nevladine udruge, 7 malih i srednjih poduzeća od čega su 4 tehnološka, a 3 uslužna poduzeća.

InNoPlastic je započeo u listopadu 2020., trajat će tri godine i dodijeljen mu je proračun od 7.4 milijuna EUR-a iz EU fonda H2020 za istraživanje i razvoj: ”Pilot action for the removal of marine plastics and litter”, Topic ID: CE-FNR-09-2020 (Grant Agreement 101000612).

Više informacija o projektu dostupno je u objavi za medije projekta InNoPlastic.