21.08.2020

Ultrabrza širokopojasna infrastruktura stiže do Čavli, Jelenja i SvilnogKako danas prenosi Novi list, jučer je na Čavlima postavljen kontejner koji će biti centrala, odnosno mozak i srce buduće optičke telekom infrastrukture koja će pokrivati područja općina Čavle i Jelenje te područje Svilnog.

Projekt vodi tvrtka RUNE Crow kao dio EU projekta. Projekt RUNE prvi je I trenutno jedini prekogranični projekt na razini EU-a koji povezuje područja dviju država članica s ultrabrzom širokopojasnom optičkom infrastrukturom za što su dobivena sredstva iz EU fonda.

U sklopu projekta, tvrtka RUNE Crow će u naredne tri godine izgraditi ultrabrzu širokopojasnu infrastrukturu u ruralnim područjima Primorsko-goranske i Istarske županije. Izgradnjom mreže na područjima koja trenutno nisu pokrivena optičkom infrastrukturom, RUNE će pomoći lokalnim samoupravama u postizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020. povezivanjem na novu pristupnu optičku mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1Gbps.

Osnova za započinjanje projekta u fazi pripreme bilo je provođenje javne rasprave za područje PGŽ-a vođene od strane REA Kvarner kroz Projektni tim e-Županije, na čelu s Vanjom Smokvinom te je upravo zahvaljujući stručnom vodstvu Projektnog tima, PGŽ od samog početka bila vodeća županija u RH u svim postupcima pripreme JLS-ova za početak realizacije projekata izgradnje širokopojasne infrastrukture.

“Ovim putem moramo istaknuti i pohvaliti Županiju i sve JLS-e koji sudjeluju na projektu, a koje su znale prepoznati I financirati projekt e-Županija preko Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima, REA-u Kvarner te Projektni tim i na taj način značajno pridonijele pripremi RUNE projekta”, kaže Saša Ukić iz tvrtke RUNE Crow te napominje da su brzine koje omogućava infrastruktura (ona komercijalna) 1GB, ali je moguće koristiti i 10GB. RUNE ne ograničava brzinu, već je to stvar ugovora između operatora usluge i krajnjeg korisnika te i ne nudi telekom usluge, već to rade operatori koji su u mreži.

Stanovnici Grobnika do kraja godine dobit će mogućnost brzog interneta kada se u potpunosti završi optička mreža, na cijelom području pokrivanja.