15.03.2022

Zabilježite datum: radionica o tehnologijama temeljenim na vodiku 26. travnja 2022.

Otkako je 2020. godine Europska komisija donijela Strategiju za vodik za klimatski neutralnu Europu, a u kontekstu težnje da se ostvare zacrtani ambiciozni klimatski i energetski ciljevi EU, svjedočimo povećanju interesa za tehnologije temeljne na vodiku. Istovremeno, ove tehnologije još uvijek predstavljaju stanovitu nepoznanicu te smo suočeni s izazovom da takva rješenja integriramo u klimatske i energetske planove razvoja.

Kako bi približili mogućnosti i potencijal tehnologija temeljenih na vodiku za energetsku tranziciju, Regionalna energetska agencija Kvarner u suradnji s Europskom federacijom agencija i regija za energiju i okoliš FEDARENE (eng. European Federation of Agencies and Regions for Energy and Environment) dana 26. travnja 2022. organizira tematsku radionicu koja će se održati na otoku Cresu (Grad Cres, palača Moise) s početkom u 10:30. U programu ove manifestacije moći će se sudjelovati i online.

Radionica je dio projekta Green Hysland u kojem sudjeluje i FEDARENE, čije se temeljne aktivnosti provode na Mallorci. Nizom intervencija ovaj španjolski otok preobrazit će se u središnji južnoeuropski centar korištenja tehnologija temeljenih na vodiku. Važan dio projekta odnosi se i na involviranje dionika iz drugih europskih zemalja radi uspostavljanja dijaloga o mogućnostima koje otvara korištenje ovih tehnologija. Kao dio tzv. Green Hysland Transferability Roadshowa FEDARENE će organizirati niz tematskih radionica, a domaćin prve na otoku Cresu upravo je Regionalna energetska agencija Kvarner.

Radionica će biti prilika da predstavimo različite međunarodne projekte koji se oslanjaju na korištenje vodika, a među njima i H2020 projekt ISLANDER u čijoj provedbi sudjeluje Regionalna energetska agencija Kvarner. Također, poseban prostor bit će posvećen planovima i iskustvima vezanim uz korištenje ovih tehnologija u Hrvatskoj.

Uskoro ćemo obznaniti popis izlagača i tema te Vas pozivamo da pratite naše stranice radi pravovremene informacije!