10.04.2019

Započeo projekt INSULAE!Prvim sastankom projektnih partnera u Bruxellesu danas su započele aktivnosti europskog projekta INSULAE - Maksimiziranje utjecaja inovativnih energetskih pristupa na otocima EU, financiranog u okviru programa Obzor2020.

Projekt INSULAE uključuje 26 partnera i ukupni proračun veći od 12 milijuna eura, a fokusiran je na dekarbonizaciju otoka koja je ključna kako za postizanje klimatsko-energetskih ciljeva, tako i za bolju kvalitetu života na otocima.

Projektne aktivnosti bit će usmjerene na otoke Unije (Hrvatska), Bornholm (Danska) i Madeira (Portugal), a rezultati tamo provedenih pilot aktivnosti bit će korišteni za transfer znanja i izradu akcijskih planova otoka Menorca (Španjolska), Norderney (Njemačka), Psara (Grčka) i Bonaire (Nizozemski Antili).

Koordinator četverogodišnjeg projekta je CIRCE - istraživački centar za energetske resurse i potrošnju (Španjolska), a hrvatski partneri na projektu, uz našu Ustanovu, su i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu te tvrtke Ericsson NT i Vodoopskrba i odvodnja Cres-Lošinj, kao i WWF Adria - Udruga za zaštitu prirode i očuvanje biološke raznolikosti (WWF) koja u projektu sudjeluje kao jedan od horizontalnih partnera.

Aktivnosti projekta INSULAE nadovezat će se na postojeće djelovanje Primorsko-goranske županije i Regionalne energetske agencije Kvarner u okviru inicijative "Otok Unije-samoodrživi otok", s ciljem postizanja energetske neovisnosti otoka tijekom cijele godine.