23.07.2014

Greenpeaceov brod Rainbow Warrior III boravio u riječkoj luci

Od 20. do 21. srpnja u Rijeci je, u sklopu mediteranske turneje kojom promovira čistu i obnovljivu energiju, bio usidren 60-metarski Greenpeaceov brod Rainbow Warrior III.
Drugoga dana boravka, na brodu je održana stručna prezentacija dr. sc.  Roberta Pašička iz područja obnovljivih izvora energije, a u kontekstu gospodarskog razvoja i otvaranja radnih mjesta, koju je moderirao voditelj Greenpeacea Hrvatska Zoran Tomić.

Predstavljena je i studija koju je financirala Zaklada  Heinrich Böll, a koja govori o važnosti tranzicije prema zelenoj energiji te su prikazana iskustva drugih zemalja  poput Slovenije i Portugala, kao i iznesene preporuke za djelovanje na lokalnoj razini.

U predstavljanju su aktivno sudjelovali predstavnici županijske i gradske vlasti - zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša doc. dr. sc. Koraljka Vahtar Jurković te riječki gradonačelnik mr. sc. Vojko Obersnel. O iskustvima riječkih projekata govorio je i direktor Regionalne energetske agencije Kvarner Darko Jardas. 

Rainbow Warrior III je prvi brod koji je bio dizajniran i sagrađen po narudžbi za Greenpeace. Ekološka osjetljivost je pritom bila jedna od vodećih načela, a neke od karakteristika o kojima je vođeno računa su:

  • Oblik trupa je dužine 58 metara, a dizajniran je za postizanje visoke energetske učinkovitosti
  • Brod plovi prvenstveno koristeći vjetar. Oblik jarbola i jedara optimiziran za dobro jedrenje (max brzina cca 13 čvorova)
  • Električni pogonski sustav (7 čvorova samo 300kW) i najviši ekološki standardi svih motora (IMO Tier-II)
  • Pročišćavanje ispušnih plinova, smanjenje emisija dušičnih oksida i čestica, biološka obrada otpadnih voda i “sive vode”

Hrvatski dio svoje mediteranske turneje Rainbow Warrior završava u Puli 23. srpnja.

 

 

Izvori fotografija: Novi list i Grad Rijeka