18.10.2010

Kongres Energija i okoliš 2010

Kongres Energija i okoliš 2010, 22. po redu, održat će se od 18. do 22. listopada 2010. u Grand hotelu Adriatic u Opatiji. Glavna tema “Inženjerstvo budućnosti s malim emisijama” je u skladu s velikom važnošću koja se pridaje zaštiti klime na globalnoj i europskoj razini, a posebno s ciljevima paketa smjernica za energiju i klimu koje je EU nedavno usvojila.

Prvi dio Kongresa, koji započinje u ponedjeljak 18. listopada, a završava u utorak 19. listopada 2010. je konferencija Energija i klima. Drugi dio kongresa je 3. po redu simpozij Heat Transfer in Components and Systems for Sustainable Energy Technologies (Heat-SET), koji će početi u srijedu 20. listopada, a završiti u petak, 22. listopada 2010. Rad kongresa, kako za konferenciju Energija i klima tako i za Heat-SET simpozij, odvijat će se kroz plenarna predavanja, tehničke sekcije i prezentacije postera te okrugle stolove. Uz službeni program, odvijat će se i dodatni tehnički i turistički obilasci za sudionike i osobe u pratnji. Za vrijeme održavanja Kongresa bit će organizirana prigodna izložba sadržaja vezanih uz tematska područja Kongresa. Na mjestu održavanja Kongresa će biti omogućen izložbeni prostor za izlagače zainteresiranih institucija i poduzeća.

Rastuća potražnja za energijom, unatoč ograničenim rezervama fosilnih goriva i sve većim posljedicama na okoliš, velik je izazov 21. stoljeća koji obuhvaća brojne prijetnje i prilike. Kako bi se osigurao održivi razvoj, izvore i tehnologije korištenja energije moraju razmotriti svi segmenti društva, a pogotovo inženjeri. Potrebno je razviti napredne tehnologije za pretvorbu energije iz fosilnih i obnovljivih izvora, a što zahtijeva značajan napredak u istraživanju i tehnologiji.

U sklopu Kongresa održat će se i četiri radionice – Regionalne energetske agencije, Energetska efikasnost u zgradarstvu, Obnovljivi izvori energije i Pasivna i nisko-energetska kuća.