16.09.2023

Međunarodni skup posvećen potencijalu tehnoloških inovacija u pomorskom sektoruDana 14. i 15. rujna 2023. godine, u objektu Akvarij na trsatskom kampusu Sveučilišta u Rijeci, održan je međunarodni skup koji je okupio predstavnike akademske zajednice, poduzetnike i druge dionike kako bi se uključili u program posvećen potencijalu tehnoloških inovacija u pomorskom sektoru.

Skup je održan u okviru projekta INNO2MARE koji je financiran kroz program EU za istraživanja i inovacije Obzor Europa, a okuplja 19 organizacija iz Hrvatske, Slovenije i Belgije. Regionalna energetska agencija Kvarner u projektu sudjeluje kao pridruženi partner.

Prvi dan spomenutog skupa bio je posvećen napretku koji je ostvaren na provedbi samog projekta, uz detaljni pregled svih aktivnosti koje se provode pod njegovim okriljem. Međutim, drugi dan skupa bio je otvoren za javnost i privukao je brojne predstavnike relevantnih dionika iz pomorskog sektora. Ovaj dio programa započeo je raspravom koja je propitivala u kojoj mjeri inovacije u pomorskom prijevozu doprinose održivim zajednicama. Uvodno predavanje održao je Deepak Mehta, belgijski stručnjak za razvoj gospodarskih ekosustava, dok su u panel-raspravi sudjelovali prof. dr. sc. Saša Zelenika, prorektor za strateške projekte Sveučilišta u Rijeci; Vedran Kružić, ravnatelj Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije PRIGODA; Teuta Duletić, izvršna direktorica Lürssen Design Center Kvarner; Donatan Balog, zapovjednik LNG brodova i inovator te Stevica Kuharski, partner u investicijskom fondu Fil Rouge Capital. Konačno, program je završen radionicom koja je bila posvećena razvoju, privlačenju i zadržavanju talentiranih kadrova u pomorskom sektoru.

Projekt INNO2MARE usmjeren je na digitalnu i zelenu tranziciju pomorskog sektora, a promiče i razvoj ekoloških modela propulzije te korištenje umjetne inteligencije i digitalnih alata u pomorskom prometu. Projekt se provodi od siječnja 2023. godine, a njegov glavni cilj jest osnažiti kapacitete inovacijskih ekosustava Zapadne Slovenije i Jadranske Hrvatske. Projektni konzorcij proveo je dubinsko mapiranje i analizu potreba ovih ekosustava, na temelju čega će kreirati dugoročnu istraživačko-inovacijsku strategiju, usklađenu s regionalnim, nacionalnim i EU politikama. Strategiju će pratiti i akcijsko-investicijski plan koji će sadržavati konkretne korake za uspostavljanje koordiniranih, otpornih, atraktivnih i održivih maritimnih inovacijskih ekosustava.