13.11.2020

[Novi list] Primorsko-goranska županija pokretač energetske tranzicije kvarnerskih otoka

Ustanova Regionalna energetska agencija Kvarner, uz potporu Primorsko-goranske županije, već dulji niz godina afirmira važnost ulaganja u pametne i samodostatne otoke, a neki od „otočnih“ projekata Ustanove predstavljeni su i u današnjem članku Novog lista koji možete preuzeti u prilogu.

Između ostalog, pročitajte o:
  • Pilot projektu „Unije – samoodrživi otok“ kojega koordinira REA Kvarner, a koji obuhvaća niz aktivnosti  u području poljoprivrede, turizma i ugostiteljstva, energetike te pomorstva, prometa i infrastrukture, kojim se potiče samoodrživost otoka Unije, ne samo u smislu energetike, nego i općenito održivog i samodostatnog života na otoku.
  • Projektu izgradnje zemljane fotonaponske elektrane na Unijama snage do 1 MW čija se realizacija očekuje 2021. godine. Na elektranu će se nadovezati i baterijski sustav za skladištenje proizvedene energije čime se namjerava u značajnoj mjeri pokriti cjelogodišnje potrebe otoka za električnom energijom i unaprijediti sigurnost opskrbe energijom ove krajnje točke Lošinjskog arhipelaga. Baterijski sustav realizirat će se kroz EU projekt INSULAE, u kojem sudjeluje REA Kvarner.
  • Sunčanoj elektrani koja se gradi na lokaciji Orlec Trinket istok, dva kilometra sjeverno od naselja Orlec na otoku Cresu. Projekt je do ishođenja lokacijske dozvole razvijala Primorsko-goranska županija, suradnjom nadležnog Upravnog odjela, Zavoda za prostorno uređenje PGŽ i REA-e Kvarner.
  • Novom EU projektu REA-e Kvarner, „ISLANDER - Ubrzavanje dekarbonizacije otočnih energetskih sustava“, financiranom kroz program  Obzor2020, a čiji je cilj ubrzavanje dekarbonizacije nekoliko odabranih otočnih energetskih sustava.


Privici:
Članak Primorsko-goranska županija pokretač energetske tranzicije kvarnerskih otoka, Novi list, 13.11.2020.