29.05.2019

Obilaskom energetski obnovljenih škola na Rabu obilježen završetak kapitalnog županijskog projektaObilaskom OŠ Ivana Rabljanina i područne škole Barbat obilježen je završetak radova na energetskoj obnovi svih osam školskih zgrada obuhvaćenih najvećom kapitalnom investicijom Primorsko-goranske županije u školstvu vrijednom 37,3 milijuna kuna. 

Projektom energetske obnove OŠ Ivana Rabljanina i PŠ Barbat poboljšana je energetska učinkovitost obiju zgrada toplinskom izolacijom pročelja i krovišta te obradom dotrajalog krova, dok je energetski neučinkovita rasvjeta zamijenjena novom. Dodatno, u zgradi matične škole ugrađeni su mjerni uređaji za daljinsko očitanje potrošnje energije i vode te termostatski ventili na radijatorima i kalorimetri za smanjenje potrošnje energije za grijanje. U PŠ Barbat ugrađena je visokoučinkovita dizalica topline za grijanje i hlađenje.

Navedenim mjerama za OŠ Ivana Rabljanina ostvarena je ušteda energije od 78% te podizanje energetskog razreda sa F na A+, dok je za PŠ Barbat ostvarena ušteda od 80% uz podizanje energetskog razreda s D na A.

Projektom "Energetska obnova zgrada osnovnih škola Primorsko-goranske županije", koji je sada u cijelosti dovršen, a za čije vođenje bila zadužena naša Agencija, osim rapskih škola bile su obuhvaćene i osnovne škole u Vrbovskom, Čabru, Lovranu, Kraljevici, Novom Vinodolskom te Cresu.