10.10.2019

[OBJAVA ZA MEDIJE] Predstavljanje rezultata i najava završnih javnih aktivnosti projekta LOCATIONS


Tijekom mjeseca listopada, nizom promotivnih događanja, Regionalna energetska agencija Kvarner predstavit će rezultate europskog projekta „LOCATIONS- Nisko-ugljični transport u kruzerskim destinacijama“, nominiranog ove godine i za nagradu Europske komisije za najinovativnije regionalne projekte.

Trogodišnji EU projekt LOCATIONS u kojem kao hrvatski partneri sudjeluju Lučka uprava Rijeka, Regionalna energetska agencija Kvarner i Grad Zadar, financiran iz Programa transnacionalne suradnje Mediteran kroz Europski fond za regionalni razvoj, bio je fokusiran upravo na pitanje negativnih posljedica putničkog i teretnog prometa koje generiraju dolasci kruzera u grad. Kao rješenje, izrađeni su Planovi za nisko-ugljični transport (engl. Low Carbon Transport Plans - LCTP), dokumenti usmjereni na specifično kretanje robe i ljudi povezanih s kruzerskim turizmom, a osmišljeni uzimajući u obzir širi kontekst postojećih lokalnih planova za prostorno planiranje te reguliranje energetike i transporta/ mobilnosti.

Riječki Plan za nisko-ugljični transport analizirao je posljedice putničkog i teretnog prometa koje generiraju dolasci kruzera u grad te ponudio optimalna rješenja koja će biti realizirana sukladno mogućnostima. Nastavno na uspješnu prezentaciju u svibnju ove godine, mjere riječkog LCTP plana bit će još jednom predstavljene na informativnim panoima na lukobranu ustupljenima od strane Turističke zajednice Grada Rijeke tijekom Energetskih dana od 14. do 18. listopada, kada će se održati i tematske prezentacije za studente.

Za sve zainteresirane za problematiku projekta LOCATIONS ili općenito pitanja zelene mobilnosti dostupan je i set besplatnih online izlaganja kojima se može pristupiti tijekom sesije uživo u petak 11. listopada u 13 sati, ili naknadno, a prijavu je moguće izvršiti preko poveznice.

Više informacija dostupno je u priloženoj objavi za medije.