16.09.2020

Potpisan Sporazum o suradnji na projektu „JOINT SECAP“U Mramornoj dvorani PPMHP župan Zlatko Komadina s gradonačelnicima Gradova Kastva i Opatije, Matejom Mostarcem i Ivom Dujmićem te načelnicama i načelnikom Općina Čavle, Viškovo i Matulji, Ivanom Cvitan Polić, Sanjom Udović i Marijom Ćikovićem potpisao je Sporazum o suradnji na projektu „JOINT SECAP – Zajedničke strategije prilagodbe klimatskim promjenama u obalnim područjima“.

Riječ je o EU projektu kojemu je cilj povećanje znanja i kapaciteta javnih vlasti na lokalnoj i regionalnoj razini u području prilagodbe klimatskim promjenama u obalnim područjima. Rezultat suradnje bit će Zajednički akcijski plan energetski održivog razvitka i klimatskih promjena (Zajednički SECAP) koji će na osnovi prikupljenih podataka o zatečenom stanju identificirati i pružiti odrednice za provedbu projekata i mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije te prilagodbe učincima klimatskih promjena na razini uključenih jedinica lokalne samouprave, a što će rezultirati smanjenjem emisije CO2 za više od 40% do 2030. godine.

Primorsko-goranska županija je koordinator provedbe aktivnosti, a putem Regionalne energetske agencije Kvarner osigurana je tehnička i stručna podrška u postupku izrade Zajedničkog SECAP-a.

Projekt JOINT SECAP provodi u okviru Interreg Programa prekogranične suradnje Italija- Hrvatska 2014.-2020. U projektu uz PGŽ sudjeluje 8 partnera iz Hrvatske i Italije, među kojima su ustanove visokog obrazovanja, jedinice lokalne i regionalne samouprave, energetske agencije i organizacije civilnog društva. Vodeći partner na projektu je Sveučilište u Camerinu.