21.11.2022

Projekt ISLANDER: sastanak partnera na otoku BorkumDana 15. i 16. studenog 2022. godine na njemačkom otoku Borkum održan je sastanak partnera koji sudjeluju u realizaciji projekta ISLANDER, čija je provedba financirana kroz program Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Podsjetimo, radi se o projektu koji je započeo u listopadu 2020. godine, a provodi ga ukupno 11 organizacija iz Njemačke, Španjolske, Francuske, Belgije, Ujedinjenog Kraljevstva i Grčke. U ovoj inicijativi sudjeluje i Regionalna energetska agencija Kvarner, kao jedini partner iz Hrvatske. Projekt je podijeljen u dvije faze. U prvoj fazi fokus je na realizaciji niza pilot aktivnosti koje se odvijaju upravo na Borkumu, a s ciljem da se energetski sustav ovog otoka učini autonomnim te da ga se u potpunosti dekarbonizira. Druga faza projekta uključuje aktivnosti tzv. „otoka – sljedbenika“ u Škotskoj (Mainland, dio otočja Orkney), Grčkoj (Skopelos i Lefkada) i Hrvatskoj (Cres).

Sastanak projektnih partnera na Borkumu bio je prvi fizički susret organizacija koje provode projekt, stoga je ovom prilikom napravljen pregled realiziranih aktivnosti te plan rada za nadolazeće razdoblje. Istovremeno, posjet otoku na kojem se odvijaju aktivnosti iz prve faze projekta iskorišten je da bi se posjetile lokacije gdje će biti postavljeni sustavi za pohranu energije (ultrakondenzatori i rješenja bazirana na vodiku) te sustav dizalica topline koji će koristiti morsku vodu.

U okviru projekta, središnja uloga Regionalne energetske agencije Kvarner vezana je uz realizaciju njegove druge, replikacijske faze. Agencija će tako kreirati dva plana koji će analizirati metodologiju i intervencije što se provode na Borkumu, radi predlaganja mjera i aktivnosti koje se mogu provesti i u Primorsko-goranskoj županiji. Prvi replikacijski plan obuhvatit će otok Cres, a drugi će se odnositi na ostale otoke Kvarnerskog zaljeva. S tim u vezi, partnerima je ovom prilikom predstavljen grubi koncept plana za Cres, a posjet Borkumu omogućio niz vrijednih uvida koji će poslužiti kao polazišna točka pri osmišljavanju oba replikacijska plana.