17.01.2019

Projekt LOCATIONS: video prikaz riječkog Plana za nisko-ugljični transport

U 2018. godini finalizirana je prva faza provedbe Interreg MED projekta LOCATIONS, sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. S obzirom na to da je ovaj međunarodni projekt usmjeren na promoviranje nisko-ugljičnog i multimodalnog transporta na području mediteranskih kruzerskih destinacija, prva faza implementacije odnosila se na osmišljavanje učinkovite i lako ponovljive metodologije izrade Planova za nisko-ugljični transport. Riječ je o dokumentima koji sadrže mjere fokusirane na smanjenje prometnih gužvi i negativnog utjecaja na okoliš do kojeg dolazi uslijed povećanog intenziteta prometa u gradu generiranom dolaskom kruzera. Nakon osmišljavanja primjerene metodologije, pristupilo se izradi spomenutih planova za destinacije iz kojih dolaze projektni partneri. U pet država uključenih u projekt realizirano je ukupno sedam Planova za nisko-ugljični transport za gradove Lisabon (Portugal), Málaga (Španjolska), Drač (Albanija), Ravenna i Trst (Italija) te Zadar i Rijeka (Hrvatska).


Kada je riječ o gradu Rijeci, Plan za nisko-ugljični transport osmislili su djelatnici Lučke uprave Rijeka i Regionalne energetske agencije Kvarner. Rijeka kao destinacija posljednjih godina kontinuirano bilježi sve veći broj posjetitelja, u čemu primjetnu ulogu od 2015. imaju i turisti koji dolaze kruzerima. Iako je razmjerno novo kruzersko odredište, ovaj vid turizma ubrzano se razvija u gradu. Projekcije i dostupni pokazatelji ukazuju na to da će u nadolazećim godinama u luku dolaziti sve veći broj brodova ove vrste. S jedne strane, jasno je kako preobrazba Rijeke u kruzersku destinaciju generira nebrojene pozitivne posljedice. Riječ je o procesu koji omogućuje priliku za snažan razvoj brojnih uslužnih djelatnosti i stvara nove izvore prihoda za subjekte iz privatnog i javnog sektora, što se u konačnici pozitivno odražava na lokalno i regionalno gospodarstvo u cjelini. S druge strane, zamah kruzerskog turizma u gradu istovremeno svjedoči o tome da je Plan za nisko-ugljični transport projekta LOCATIONS pravovremeno kreiran.


 


Dolazak svakog broda koji prevozi par stotina ili tisuća turista predstavlja velik izazov funkcioniranju gradskog prometa na području pristajanja kruzera. Dio posjetitelja upućuje se u razgledavanje gradskog centra, a značajan postotak putnika odlučuje se otići na organizirane izlete koji ih odvode na neku destinaciju u široj regiji. Nadalje, postoji niz usluga koje je neophodno osigurati vezano uz održavanje broda koji je pristao u luku. Svi ovi čimbenici dovode do povećanog intenziteta prometa u i oko lučkog područja. Nastaju prometne gužve, što otežava mobilnost te dovodi do nezadovoljstva lokalnog stanovništva i posjetitelja. Uz to, povećan intenzitet prometa i prometne gužve značajno doprinose negativnom utjecaju na okoliš što, osim ekoloških i zdravstvenih implikacija, umanjuje i atraktivnost same destinacije. Riječki Plan za nisko-ugljični transport razmatra ove izazove i nudi optimalna rješenja. Pogledajte videozapis koji predstavlja mjere sadržane u ovom dokumentu i uvjerite se u to koliko je njegova realizacija u interesu građana, ali i posjetitelja koji kruzerima dolaze u grad: