23.02.2015

Projekt SMILE: Najavljena međunarodna radionica na temu efikasnije gradske dostaveNa danas održanoj konferenciji za medije, Darko Jardas - direktor Regionalne energetske agencije Kvarner, Tina Štok u ime Grada Rijeke te Danijel Frka iz Rijeka prometa predstavili su europski projekt SMILE u kojemu Grad i REA Kvarner sudjeluju kao jedini partneri iz Hrvatske.
 
Također, najavljena je međunarodna radionica na temu "Tehnologije i inovativna rješenja za energetski efikasnu urbanu logistiku", koja će se održati 25. veljače na riječkom Građevinskom fakultetu, a koja će dati prikaz trenutnog stanja i prometnih rješenja za dostavu u Rijeci i Zagrebu, ali i pregled novih tehnoloških rješenja za efikasniju gradsku dostavu.
  
Cilj projekta SMILE, sufinanciranog putem  transnacionalnog programa Mediteran, jest razvoj inovativnih strategija i mjera za energetski efikasna prometna rješenja i njihovu implementaciju u „pametnim" mediteranskim gradovima. Temelj projekta predstavljaju postojeća tehnologija i prethodna iskustva vrlo iskusnih partnera na projektu. 
  
U Rijeci se provodi pilot-projekt iz područja primjene ICT rješenja za gradsku logistiku – sustava daljinskog upravljanja alata za efikasniju gradsku dostavu, u sklopu kojeg će se do kraja travnja izraditi projekt unaprjeđenja sustava dostave u centru Rijeke koji bi trebao dati konkretne preporuke za izmjenu gradskog sustava dostave.  
 
U užem centru Grada postoji stotinjak mjesta za dostavu, ali ona su označena prije 15-ak godina, kada je gospodarska slika grada bila drugačija. Stoga je REA Kvarner je u razdoblju od srpnja do rujna 2014. provela anketiranje zakupaca poslovnih prostora u centru grada, od željezničkog kolodvora do Piramide. Anketirano je preko 400 zakupaca, a analizom su ispitane potrebe za dostavom, intervali i duljina dostave, korištenje dostavnih mjesta, korištenje dostavnih vozila, te su definirani problemi s kojima se zakupci susreću prilikom dostave. 
  
Također, u sklopu projekta, na prostoru užeg centra grada postavljena su dva pilomata – automatska hidraulična, stupa čime se omogućila kompletna kontrola ulaza dostavnih vozila u pješačku zonu. Pilomati su postavljeni u Adamićevoj ulici – lokacija Pallazo modelo te ulazu na Trg 128. brigade Hrvatske vojske.  Postavljanje pilomata na te lokacije zajedno sa sustavom već postojećih pilomata dat će mogućnost prikupljanja podataka o korisnicima, vremenu i dužini dostave, vrsti dostavnih vozila i sl. Kao dio istog pilot-projekta, u ulicu 1. Maja i Laginjinu ulicu postavljeni su strateški detektori prometa. 
 
Kako pokazuju iskustva drugih gradova uključenih u SMILE projekt, postoji niz mogućih rješenja za unapređenje gradske dostave, no najoptimalnije rješenje za Rijeku dat će projekt koji je izradi. 
Projekt SMILE započeo je 1. siječnja 2013. godine, a traje do mjeseca travnja ove godine, kada će biti predstavljeni finalni rezultati projekta.
 
 
(više informacija s održane press konferencije dostupno je na mrežnim stranicama Grada Rijeke)