27.09.2017

Promjenom navika kroz projekt FIESTA ostvarena je ušteda više od 2 milijuna kWh

Bruxelles, Belgija, 6. rujna 2017. – konačni rezultati projekta FIESTA financiranog iz fondova EU otkrivaju kako su obitelji iz pet južnoeuropskih država promjenom svojih navika u kućanstvima uštedjele ukupno 2.053.036 kWh.

Trogodišnjim projektom nastojalo se potaknuti veću energetsku učinkovitost među obiteljima s djecom u Bugarskoj, Hrvatskoj, Cipru, Italiji i Španjolskoj, a postignuto je smanjenje 896 tona CO2.

Trenutačno, 29 posto ukupne potrošnje energije ostvaruje se u sektoru domaćinstava – na sustave grijanja i hlađenja otpada otprilike 66 posto potrošnje energije u kućanstvima. Kako bi se umanjile ove vrijednosti, projekt je uključio više od 2.300 kućanstava u "energetska savjetovanja".

Svako savjetovanje podrazumijevalo je obilazak energetskog stručnjaka koji je posjetio obitelj u njihovom domu i sugerirao jednostavne promjene kako bi se ostvarile uštede vezano uz energetske troškove, primjerice kupovinu energetski učinkovitijih uređaja, izolacijskih cijevi i bojlera, te potpuno isključivanje električnih aparata noću.

Nadalje, u okviru projekta održano je 350 radionica u uključenim gradovima kako bi se raspravljao o prednostima promjene navika važnih za energetske uštede. Uspostavljeno je 14 novih energetskih info pultova, čime je zainteresiranim građanima omogućena telefonska komunikacija s energetskim stručnjacima.

U Hrvatskoj se projekt provodio u gradovima Rijeci, Zadru i Puli te je doprinio ostvarenju iznimnih rezultata. Procjenjujemo kako je energetska potrošnja u Rijeci smanjena za 76.080 kWh, u Zadru za 169.164 kWh te u Puli za 132.512 kWh. Kada je riječ o smanjenju emisija CO2, u Rijeci je ona reducirana za 18 tona, u Zadru za 59 te u Puli za 25 tona. Spomenuti rezultati na lokalnoj razini potvrđuju kako su obitelji uz adekvatnu potporu i vodstvo bile posve spremne prilagoditi svoje ponašanje u svrhu povećanja energetske održivosti. U konačnici su realizirana brojna ulaganja u održivija energetska rješenja. Procjenjujemo kako je vrijednost povezanih investicija u Rijeci 97.333,00 €, u Zadru 172.388,00 € te u Puli 13.141,00 €.

Kao rezultat projekta potrebno je spomenuti i FIESTA vodič te crtane filmove. Kako se radi o sadržaju namijenjenom širokoj publici, istaknuta su glavna područja energetske potrošnje u kućanstvima te su prikazane jednostavne metode uštede novca i energije.

Radionica kojom je obilježen završetak projekta održana je u Bruxellesu (Belgija), 5. rujna. Ovdje se raspravljalo o najboljim metodama poticanja energetski učinkovitih navika. Projektni partneri iz gradova Logroño, Pamplona (Španjolska) i Pazardžik (Bugarska) razmijenili su iskustva vezana uz sudjelovanje u projektu FIESTA, ističući aktivnosti zahvaljujući kojima su u svojim sredinama uspješno dopirali do građana.

Projekt FIESTA financiran je sredstvima programa EU Inteligentna energija u Europi (IEE), a njegovu je provedbu kao vodeći partner koordinirao AREA znanstveni park iz Trsta. Za više informacija posjetite web stranicu www.fiesta-audit.eu