14.05.2024

Regionalna energetska agencija Kvarner sudjelovala u programu posvećenom Danu Europe u RiHubu

Primorsko-goranska županija u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Primorsko-goranske županije (RRA PGŽ) organizirala je javnu tribinu u riječkom Start-up inkubatoru RiHub pod nazivom „Europa nas povezuje: Kako EU projekti utječu na razvoj regije i kvalitetu života građana?“ povodom Dana Europe. Javna tribina održana je u petak, 10. svibnja 2024. godine.

U uvodnom govoru, pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima, Ljudevit Krpan, istaknuo je koliko je važno što je PGŽ sa svojim partnerima iskoristila priliku koju pruža članstvo u Europskoj uniji. Naglasio je da Županija ima ogroman razvojni potencijal, što se očituje kroz više od 800 EU projekata koji su već u tijeku ili su već završeni. Krpan je istaknuo suradnju s talijanskim i slovenskim partnerima te naglasio nastojanja za unaprjeđenje gospodarskih aktivnosti s ciljem poboljšanja kvalitete života u regiji.

Ravnatelj RRA PGŽ Vedran Kružić naglasio je ulogu Agencije u pružanju informacija o korištenju europskih fondova za razvoj. Trenutačno se radi na desetak projekata koji će biti realizirani u narednim godinama, uključujući alokaciju od 35 milijuna eura za projekte na kvarnerskim otocima te pripremu projekata vrijednih više od 70 milijuna eura u okviru riječke Urbane aglomeracije. Također, naglasio je kako se provodi više prekograničnih projekata te kako se gotovo svakoga dana otvaraju novi natječaji.

Glavni fokus javne tribine bio je informiranje o budućim prilikama za korištenje EU fondova, naglašavanje potencijala suradnje preko granica Hrvatske te promicanje ideja Novog europskog Bauhausa. Tijekom dvije interaktivne panel rasprave, lokalni su sudionici raspravljali o potrebama mladih u EU i njihovom utjecaju na oblikovanje europskih politika. Također su predstavljeni aktualni projekti koji značajno doprinose razvoju regije i životu njenih stanovnika. Među sudionicima bili su predstavnici različitih sektora: Nenad Antolović (ravnatelj Riječke razvojne agencije Porin), Daniel Trošić (voditelj Pododsjeka za socijalnu politiku, mlade i društveno poduzetništvo PGŽ), Luka Čanković (predsjednik Savjeta mladih Grada Rijeke), Anja Matić (glavna urednica studentskog programa Radio Sova), Renata Žugić (ravnateljica Lječilišta Veli Lošinj), Tamara Mataija (ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka), Iris Bruketa (UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ) i Renato Stanković (Grad Kastav). Ivana Pavlek iz RRA PGŽ informirala je okupljene o novostima u EU fondovima za 2024. godinu, ističući plan objave poziva, Dejan Iskra iz Regionalne razvojne agencije Zeleni Kras iz Slovenije predstavio je aktivnosti svoje organizacije s osvrtom na slovenska iskustva, dok je arhitekt i urbanist Bojan Bilić predočio primjenu koncepta Novoga europskoga Bauhausa u Hrvatskoj.

U programu je sudjelovala i djelatnica Regionalne Energetske Agencije Kvarner Nataša Turina. Ona je u okviru svog izlaganja podijelila iskustva s izradom dokumentacije o pregledu i pripremi infrastrukture za klimatske promjene koja je u okviru nekih poziva za financiranje potrebna za prijavu infrastrukturnih projekata.