15.02.2019

Tipperary Energy Agency u radnom posjetu našoj agencijiOd 13. do 15. veljače 2019. godine Regionalna energetska agencija Kvarner bila je domaćin šeste po redu ManageEnergy stručne misije, prve održane u Hrvatskoj.
U okviru ovog studijskog posjeta, direktor energetske agencije irske pokrajine Tipperary – Tipperary Energy Agency  – Paul Kenny, predstavio je konkretna operativna iskustva svoje agencije na projektima iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora te s djelatnicima REA-e Kvarner tijekom trodnevnog posjeta usporedio probleme i izazove hrvatskog i irskog energetskog sektora.

Na upit o svrsi trodnevnog posjeta Primorsko-goranskoj županiji Kenny je rekao: „Ono što pokušavamo učiniti jest iskoristiti primjere iz Irske kako bismo pokušali pomoći drugim agencijama diljem Europe, posebice danas Regionalnoj energetskoj agenciji Kvarner, da vidimo na koji način oni mogu učiti iz naših primjera koji mogu biti ponešto drugačiji – mi možda imamo drugačije vrste gradnje ili drugačiju tehnologiju, ali ovdje je važno naglasiti da je riječ o načinu na koji energetska agencija može predvoditi i podržati proces energetske tranzicije u svojoj regiji. Energetska agencija predstavlja mali dio društva i ono što mi zapravo jesmo jest pokretač aktivnosti, mi potičemo ljude na aktivnosti informirajući ih, pružajući im znanje, ohrabrujući ih na energetsku tranziciju“.

Kenny je pri tome posebno naglasio jednu od vrlo važnih uloga agencije, a to je lobiranje pri javnim tijelima i kod zastupnika parlamenta kako bi razumjeli kojim sve mjerama mogu pružiti podršku društvu u prijelazu s fosilnih goriva na energente s niskom razinom emisije ugljika.

Prezentaciji aktivnosti koje provodi Tipperary Energy Agency - jedna od najuspješnijih energetskih agencija u Europi koja preko 20 godina uspješno realizira projekte u području komunalne energetike i obnovljivih izvora energije - prisustvovali su i predstavnici Primorsko-goranske županije i njene Regionalne razvojne agencije, dok su se dijelu trodnevnog posjeta pridružili i predstavnici ostalih hrvatskih energetskih agencija.

U okviru programa održan je i studijski posjet Krku tijekom kojeg su se sudionici misije susreli s predstavnicima Grada Krka, udruge Eko Kvarner, Energetske zadruge otoka Krka, te poduzeća Ponikve Krk d.o.o., s ciljem razmjene znanja i ideja na području razvoja pametnih energetski samodostatnih otoka.

Ekspertna misija realizirana je u okviru programa ManagEnergy -  inicijative Europske komisije posvećene regionalnim i lokalnim energetskim agencijama kojoj je svrha pomoći energetskim agencijama da postanu vodeće u energetskoj tranziciji i da se povećaju investicije u održivu energiju u regijama i gradovima.