05.05.2023

U Cresu je održana konferencija „Put prema energetskim zajednicama temeljenim na obnovljivim izvorima energije“Dana 3. i 4. svibnja 2023. godine u palači Moise u Gradu Cresu održana je konferencija „Put prema energetskim zajednicama temeljenim na obnovljivim izvorima energije“.  Organizatori konferencije bili su Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (UNIZAG FSB) i Grad Prelog, partneri na projektu SunSharing – Supporting Solar Energy Communities in SEE, u okviru kojeg se i realizirala ova manifestacija.

Prvi dan programa započeo je izlaganjem Antuna Pfeifera (UNIZAG FSB) koji je predstavio projekt SunSharing te koncept energetskih zajednica, nakon čega je uslijedila panel rasprava posvećena ukidanju barijera za uspješnu provedbu projekata fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj. U raspravi su sudjelovali Neven Duić (UNIZAG FSB), Matija Sučić (tvrtka MS2 Energo), Adrijano Rogić (Elektroprimorje Rijeka), Vedran Kirinčić (Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci) i Vedran Piršić (udruga Eko Kvarner). Diskusija je s jedne strane ukazala na administrativne i pravne prepreke koje obeshrabruju osnivanje većeg broja energetskih zajednica u Hrvatskoj, s naglaskom na odredbe postojećeg Zakona o tržištu električne energije koji regulira djelovanje takvih inicijativa. Predstavnik Elektroprimorja Rijeka je, s druge strane, govorio o izazovima koje energetske zajednice temeljene na obnovljivim izvorima energije stavljaju pred HEP kao nacionalnu elektroenergetsku tvrtku koja je zadužena za prijenos i distribuciju električne energije, a predstavio je i planove tvrtke da se u tom smislu prilagodi novoj situaciji.

Program je nastavljen izlaganjem Marka Mimice (UNIZAG FSB) koji je istaknuo pozitivna iskustva s energetskim zajednicama u EU. Pritom je predstavio projekt COMMUNITAS, financiran u okviru programa Horizon Europe, čiji je cilj promicanje takvih inicijativa te općenito pružanje potpore građanima koji se u tom smislu žele prometnuti u aktivne dionike na tržištu električnom energijom. Nakon ovog izlaganja Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner održao je predstavljanje priručnika “Moja energija, moja sloboda”, s korisnim uputama za građane koji su zainteresirani da opreme vlastito kućanstvo malom fotonaponskom elektranom. Spomenutu brošuru moguće je u digitalnom obliku preuzeti OVDJE. Uslijedila je prezentacija Damira Medveda (Sveučilište u Rijeci i udruga Bez granica) koji je govorio o operativnim i financijskim modelima funkcioniranja energetskih zajednica kroz primjer Energetske zajednice Drenova, nakon čega je Ugo Toić iz Otočne razvojne agencije (OTRA) koja djeluje na području Cresa i Lošinja održao prezentaciju na temu “Put prema realizaciji energetskih zajednica temeljenih na fotonaponskim elektranama na Kvarneru“. Na koncu, zaključno izlaganje “Kako do vlastite sunčane elektrane?” održao je Svibor Jančić iz Zelene energetske zadruge.


Drugi dan ove manifestacije otvorio je Lin Herenčić (Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu) s kratkim predavanjem o pametnim mrežama i novim konceptima trgovanjem električnom energijom između članova energetske zajednice. Pritom je predstavljen i projekt IMPACT, financiran od strane Hrvatske zaklade za znanost, unutar kojeg se razmatra potpuno decentralizirani sustav trgovanja električnom energijom u kojemu se kupoprodajni ugovori za električnu energiju odvijaju automatski i direktno između dva napredna sudionika. Matej Stipeljković iz tvrtke MS2 Energo u idućem je izlaganju govorio o iskustvima s postavljanjem integriranih sunčanih elektrana iz perspektive suvlasnika poduzeća koje se bavi tom djelatnošću. Kao izazove istaknuo je kako u radu svjedoče da oprema prisutna na tržištu uvelike varira u kvaliteti, a prisutna su i kašnjenja s njezinom dobavom. Uz to, naglasak je stavio i na administrativne probleme te na tromost tijela nadležnih za izdavanje potrebnih suglasnosti kod pružanja povratnih informacija. Konačno, istaknuo je nedostatak educirane radne snage, ali i veliku neinformiranost građana koji su zainteresirani za ovu vrstu investicija.

Kristina Godec (Društvo za oblikovanje održivog razvoja) potom je predstavila nedavno započet projekt LOGYCO. Radi se o projektu koji je financiran u okviru Europske klimatske inicijative (EUKI), što je financijski instrument njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske akcije. Ovaj projekt, kao i mnoge druge inicijative predstavljene u toku konferencije, nastoji riješiti problem neinformiranosti građana o kojem je govorio prethodni izlagač. Očekuje se da će LOGYCO kroz iduće dvije godine dati dodatni doprinos podizanju razine znanja i kompetencija građana te drugih aktera u vezi s energetskim zajednicama. Izradit će se i novi priručnik na tu temu, a krajnji cilj je da se u okviru projekta i osnuju dvije energetske zajednice. Goran Jurišić, direktor tvrtke Grid ONE, nastavio je s izlaganjem na temu “Platforma za organiziranje energetskih zajednica”, kojim je predstavio rad na projektu My Energy Community. Ovaj razvojno-istraživački projekt financijski podupire program Innovation Norway norveške vlade, a njegova provedba obuhvaća razvoj modela energetskih zajednica, razvoj sustava za prikupljanje podataka relevantnih za funkcioniranje energetskih zajednica, razvoj platforme za razmjenu energije u stvarnom vremenu te razvoj popratne mobilne i web aplikacije.


Program je nastavljen okruglim stolom naslovljenim “Put prema energetskim zajednicama u Hrvatskoj i perspektiva jedinica lokalne samouprave”. Ovdje su, uz moderiranje Gorana Krajačića (UNIZAG FSB), sudjelovali Josip Beber (Zelena energetska zadruga), Damir Medved, Lin Herenčić i Miroslav Hržić (Grad Prelog), a fokus diskusije uglavnom je bio na definiranju uloge koju gradovi i općine mogu preuzeti u nadolazećim godinama kako bi se olakšalo osnivanje i djelovanje novih energetskih zajednica u Hrvatskoj. Nakon okruglog stola, uslijedilo je izlaganje Damira Medveda sa Sveučilišta u Rijeci koji je predstavio projekt EDIH Adria. Ovdje je riječ o inicijativi Europske komisije koja je diljem Europske unije inicirala osnivanje tzv. Europskih centara za digitalne inovacije sa zadatkom da podrže uvođenje digitalnih tehnologija u poslovanje poduzeća i u javni sektor. U Hrvatskoj su uspostavljena četiri takva punkta, a EDIH Adria pružat će ovaj vid potpore na području Jadranske Hrvatske. Ukratko, kroz projekt će se mikro, mala i srednja poduzeća moći uključiti u besplatni program učenja korištenja digitalnih tehnologija, a aktivnosti će se provoditi iduće tri godine, uz mogućnost produljenja na dodatne četiri. Projekt EDIH Adria sufinancira Europska unija kroz program Digitalna Europa (DIGITAL). Konačno, konferenciju je zaključio Marko Ban iz organizacije SDEWES, koji je govorio o svojim iskustvima funkcioniranja kao aktivni kupac ili prosumer u posljednje tri godine, otkako je svoje kućanstvo opremio fotonaponskom elektranom.

Konferencija “Put prema energetskim zajednicama temeljenim na obnovljivim izvorima energije” uspješno je privukla velik broj sudionika iz akademske zajednice, nevladinih organizacija, predstavnike lokalne samouprave i javnog sektora te poduzetnike, a ukupni dojam je da su organizatori vješto osmišljenim programom i odabirom upućenih izlagača zainteresiranoj javnosti pružili rijetku priliku da dozna više o ovom vidu udruživanja.