28.04.2022

U Cresu održana radionica Green Hydrogen Technologies Supporting the Energy TransitionNezaobilazna uloga korištenja vodika u kontekstu energetske tranzicije bila je u fokusu radionice koja je 26. travnja 2022. održana u Cresu. Radionicu su organizirali Regionalna energetska agencija Kvarner i Europska federacija agencija i regija za energiju i okoliš FEDARENE, kao dio EU projekta Green Hysland u kojem je FEDARENE jedan od partnera. Osim organizatora, uvodnu riječ održali su i Kristina Čelić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ugo Toić, kao predstavnik Grada Cresa. Radionica je privukla velik broj sudionika koji su se u program mogli uključiti uživo u palači Moise, ali i online, što je omogućilo participaciju brojnih partnerskih organizacija iz inozemstva te zainteresiranih dionika iz Hrvatske.

Upravo su izlaganja europskih partnera obuhvaćena prvim dijelom programa, unutar kojeg su predstavljeni brojni primjeri korištenja tehnologija temeljenih na vodiku. María Jaén Caparrós (Enagás) govorila je o već spomenutom projektu Green Hysland, kojim se španjolski otok Mallorca nastoji preobraziti u središnji južnoeuropski centar korištenja vodika. Patrick Cnubben (New Energy Coalition), predstavio je sličan projekt HEAVENN kojim se na području sjeverne Nizozemske želi realizirati svojevrsni lanac široke proizvodnje zelenog vodika, njegove pohrane i distribucije potrošačima u sektorima proizvodnje i transporta. Leonore van Velzen (EMEC), predstavila je projekte koji se oslanjaju na korištenje vodika, a provode se na škotskom otočju Orkney, dok je Boštjan Krajnc govorio o planovima i inicijativama koje u tom smislu poduzima energetska agencija KSSENA iz Velenja u Sloveniji. Jesús Buzón Moreno (IDENER) predstavio je H2020 projekt ISLANDER, u čijoj provedbi sudjeluje i Regionalna energetska agencija Kvarner, a u ovom izlaganju istaknuo je ulogu vodika u procesu dekarbonizacije njemačkog otoka Borkum.

Uslijedio je niz predavanja kojima su se predstavili hrvatski dionici. Frano Barbir (FESB, Sveučilište u Splitu) dao je opći pregled koji se odnosi na status i perspektivu korištenja ovih tehnologija u Hrvatskoj. Kristina Crnković-Gjukić kao predstavnica tvrtke, govorila je o projektima proizvodnje zelenog vodika koje poduzima INA, dok su Nađa Dizdarević (DOK-ING Energo) te Ivana Chaux-Jukić (Active Solera) predstavile izuzetno zanimljiva rješenja koja razvijaju njihova poduzeća, a odnose se na proizvodnju vodika iz otpada.

Darko Jardas, ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner, moderirao je čitav program, a vodio je i panel diskusiju kojom je radionica zaključena. U diskusiji su sudjelovali Frano Barbir, Kristina Crnković-Gjukić, Ivana Chaux-Jukić i Vjekoslav Majetić (DOK-ING Energo), a putem video veze uključio se i Vjekoslav Jukić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Autor fotografija: Walter Salković