14.03.2024

Zatvoren je Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća

U cijelosti prenosimo obavijest koja je objavljena na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost:

"Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je danas u 12 sati privremeno zatvorio Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, na koji je zaprimljeno čak 11 926 zahtjeva građana. S obzirom na ovogodišnji rekordan budžet od 120 milijuna eura, nakon što se obrade sve prijave za očekivati je da će sredstva biti dovoljna za sve vlasnike kuća koji imaju svu potrebnu i prihvatljivu dokumentaciju, a što je bila i intencija ovog javnog poziva.

„Jako smo zadovoljni kako je tekao tijek prijava i što ovoliko građana želi  energetski obnoviti svoje domove. To pokazuje da su svjesni svih koristi koje ovaj program nudi te nam je veliki interes indikator da i dalje nastavimo poticati građane na putu prema energetskoj učinkovitosti, ali i energetskoj neovisnosti“,  rekao je direktor Fonda Luka Balen.

Vremena za pripremu dokumentacije je bilo dovoljno, s obzirom da su Uvjeti Javnog poziva i Tehnički uvjeti objavljeni u prosincu prošle godine. Uz poziv su jučer bila objavljena još dva obrasca, u koje je trebalo upisati osnovne podatke o prijavitelju i planiranim mjerama te isti nisu zahtijevali posebna tehnička znanja, kao ni rad u aplikaciji s izuzetno jednostavnim sučeljem.

Fond će idući tjedan objaviti popis svih zaprimljenih prijava, a informaciju o zaprimanju prijavitelji već sada mogu pronaći u svom korisničkom pretincu sustava e-građani.

Zatražena sredstva građani planiraju uložiti u bolju toplinsku izolaciju, učinkovitu stolariju i sustave korištenja obnovljivih izvora energije, uključujući i mikrosolare. Investitori u fotonaponske elektrane su na ovom pozivu po prvi put sufinanciranje mogli dobiti i za punionice za električna vozila, kao dodatnu mjeru poticanja dekarbonizacije prometa. Sljedeći javni poziv koji Fond priprema za građane upravo je onaj za kupnju energetski učinkovitih vozila. Poziv vrijedan 15 milijuna eura Fond će objaviti krajem mjeseca.

Svi su ovi programi samo dio aktivnosti koje Vlada RH ulaže u pokretanje zelene tranzicije Hrvatske, u kojoj veliku ulogu imaju i građani."