05.03.2024

Energetski dan 2024.Dana 1. ožujka 2024. godine, u Mramornoj dvorani Guvernerove palače u Rijeci, Regionalna energetska agencija Kvarner u suradnji s Primorsko-goranskom županijom upriličila je još jedno izdanje konferencije „Energetski dan“.  Kao i uvijek, program je okupio izlagače koji svojim djelovanjem doprinose ostvarivanju energetske tranzicije u Hrvatskoj, a predstavljeni su brojni projekti kojima se želi ubrzati prelazak na čiste oblike energije i unaprijediti energetsku učinkovitost.

Uz predstavnike Regionalne energetske agencije Kvarner, uzvanicima su se u ime Primorsko-goranske županije na samom početku obratili pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Sanjin Vranković, donedavni ravnatelj Agencije, te pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan.

Prva izlaganja održali su djelatnici tvrtke HEP ODS Elektroprimorje Rijeka. Direktor Vitomir Komen održao je izlaganje o modernizaciji distribucijske mreže Grada Rijeke, Kristijan Jurilj govorio je o integraciji distribuiranih izvora električne energije na području PGŽ, a Martina Biondić o tehničkim uvjetima i pravilima priključenja distribuiranih izvora na elektroenergetsku mrežu.

Program je nastavljen prezentacijom projekta „Small Hydrogen Valley – Living Lab“, kojeg su u ime Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci održali dekan Lado Kranjčević i profesor Vladimir Franki.

Uslijedio je niz prezentacija koje su održali predstavnici hrvatskih energetskih agencija. Izlaganje na temu „Energetska obnova Guvernerove palače u Rijeci“ održala je Nataša Turina iz Regionalne energetske agencije Kvarner, a uvodno je o zgradi Guvernerove palače govorila i ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Tamara Mataija. Tena Maruševac i Simona Tršinar iz Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske predstavile su projekte D2Heat i IN-PLAN koji se bave modernizacijom i dekarbonizacijom sektora daljinskog grijanja u Hrvatskoj, odnosno integriranim energetskim, klimatskim i prostornim planiranjem. Izlaganje pod nazivom „Ima li Hrvatska kapacitete za energetsku obnovu zgrada po stopi od 3% godišnje?“ održao je Denis Premec iz Regionalne energetske agencije Sjever, a Alen Višnjić iz Međimurske energetske agencije predstavio je projekt TRANSGEO koji je fokusiran na revitalizaciju napuštenih bušotina za eksploataciju geotermalne energije. Ovaj dio programa zaključili su Dalibor Jovanović i Doris Pajković iz Istarske Regionalne Energetske Agencije, izlaganjem o ulozi plave energije u energetskoj tranziciji Istarske županije.

Program Energetskog dana završen je prezentacijom koju je održao Vedran Krušvar iz Regionalne energetske agencije Kvarner, koji je podsjetio na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća te je pozvao stanovnike Primorsko-goranske županije da kontaktiraju Agenciju u slučaju da trebaju stručni savjet u vezi s prijavom svojih projekata.

Prezentacije izlagača u PDF obliku preuzmite ovdje:


Komen - Modernizacija distribucijske EE mreže Grada Rijeke
Jurilj - Integracija distribuiranih izvora električne energije na području PGŽ
Biondić - Tehnički uvjeti i pravila priključenja distribuiranih izvora na EEM
Kranjčević, Franki - Small Hydrogen Valley – Living Lab
Mataija, Turina - Energetska obnova Guvernerove palače u Rijeci
Tršinar, Maruševac - Integrirano planiranje i održivo toplinarstvo: IN PLAN i D2Heat perspektive
Premec - Ima li Hrvatska kapacitete za energetsku obnovu zgrada po stopi od 3% godišnje?
Višnjić - TRANSGEO – Revitalizacija napuštenih bušotina za eksploataciju geotermalne energije
Jovanović, Pajković - Uloga plave energije u energetskoj tranziciji Istarske županije
Krušvar - Energetska obnova obiteljskih kuća – program sufinanciranja u 2024. godini