27.03.2024

Godišnji pregled aktivnosti članica mreže FEDARENE

Krajem ožujka 2024. godine, Europsko udruženje regija i energetskih agencija FEDARENE objavilo je svoju brošuru „Održive regije u akciji“ koja donosi godišnji pregled aktivnosti ove mreže i uključenih organizacija. U brošuri iz 2024. godine predstavljen je i projekt energetske obnove Guvernerove palače u čijoj provedbi sudjeluje Regionalna energetska agencija Kvarner.

Podsjetimo, radi se o projektu koji podrazumijeva niz intervencija na Guvernerovoj palači u Rijeci, historicističkom zdanju izgrađenom 1896. godine. Palača se ubraja u najistaknutije gradske turističke atrakcije te je kao zaštićeni spomenik upisana u Registar nepokretnih spomenika kulture RH i ima svojstvo kulturnog dobra. U zgradi djeluje Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja.

Cilj spomenutog projekta je smanjiti potrebu za proizvodnjom električne energije na fosilna goriva i ostvariti povećanje udjela korištenja obnovljivih izvora energije, čime bi se u kompleksu Guvernerove palače smanjila potrošnja za otprilike 70% u odnosu na stanje prije obnove, dok bi se emisije CO2 umanjile za nešto više od 80%. U okviru projekta planirana je zamjena postojećih neučinkovitih sustava grijanja optimiziranim sustavom te zamjena sustava hlađenja i ventilacije putem dizalice topline. Jednako tako, predviđena je i primjena regulacije sustava grijanja, priprema tople vode solarnim panelima, ugradnja fotonaponskih modula, toplinska izolacija dijela zgrade, uvođenje LED rasvjete, ugradnja dizala te novog sanitarnog čvora za osobe smanjene pokretljivosti.

Brošura na engleskom jeziku dostupna je za preuzimanje u privitku ispod teksta.

Privici:
Sustainable Regions in Action 2024